Gastro, étel, ital, helyek, élmények stb.

FoodLover

FoodLover

Erdei gombakrém

2015. március 17. - Co2

Rég nyúltam az egyik kedvenc alapanyagomhoz a gombához, így jött is az ötlet, hogy kellene csinálni egy jó kis gombakrémet. Imádom az erdei gombát, főleg a vargányát és a rókagombát. Tartok is itthon belőlük nem keveset, mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy szüleim vidéken élnek bár nagyvárosban, de mondhatni ha édesapának olyan kedve van és rá tudom venni telefonon , akkor "kaszál" 1 nap alatt egy 8-10kg gombát, rosszabb napon a piacon a kedves idős hölgyektől alkudozik ki ugyan erre a mennyiségre vicces árat. Fővárosi viszonylatban vicceset, de tényleg, ezek után édesanyám megszárítja és már kész is, ősszel 2-3kg szárított vargánya és kb. ugyan ennyi rókagomba kerül üvegekbe. A Vásárcsarnkoban a szárított vargánya 2200Ft/10dkg(!!!) ...azért az úgy drága muri lenne.

img_20150312_150011f.JPG

Nagyjából a képen látható hozzávalók kerültek egy zacsiba( igen már megint szuvid, mert új és ilyenkor még a vasszöget is szuvidálná az ember). Szóval egy-egy jó marék gomba, fehér és lila hagyma, kakukkfű, só, bors, paradicsom és egy adag vaj valamint ugyan ennyi házi libazsír(nem, a képen látható kb 1/4-e). Ezek 2 órát érlelődtek, majd serpenyőbe kerültek. Adtam hozzá egy pici citromlevet, egy evőkanál mustárt majd még egy adag vajat. Ezek után egy egész házi tejföl és egy jó adag erdélyi füstölt sajt került bele reszelve. Ahogy összeforrt már kész is volt.

dsc_0081f.JPG

Miután hagytam hűlni egy 10 percet, betettem az aprítóba és szépen "összeturmixoltam" krémes állagúra. A hűtőbe került egy éjszakára majd reggel jött a teszt. Brutális, nagyon finom, de ugyanakkor arcon csapós is. Nagyon durva és masszív karaktere van a vargányának, így kapott még egy doboz tejfölt, amit simán fel is vett. Újra hűtő és 2 óra múlva azt mondtam, nem bántam meg, sokkal kifinomultabb és lágyabb lett az íze. (mondjuk, ha 3000Ft-ot fizettem volna a két marék gombáért, ami benne van tuti nem rakok bele ennyit, na nem baj jutott a kollégáknak is egy üveggel nagy örömükre)

dsc_0115f.JPG

 

És akkor a héten még készül egy két dolog, holnap szuvid csülök, majd hétvégén bárányborda :) Csak legyen időm írni is róla...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://foodlover.blog.hu/api/trackback/id/tr907279105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása